>

Tuesday, 1 January 2013

Letter to my 20 year’s old self

Dear Ecan,

Hang sihat? Aku sekarang sihat2 ja, cuma sakit jari tersepak kulit durian. Pfft sungguh durian zaman skrg jenih dok main tengah jalan. Masuk duri dalam jari aku kot! dahla ketiak aku kena sikenit. sakit sakit. Sory k. Pasni aku akan cuba buat yang terbaik untuk make sure hang sihat walafiat. I love u k. harharhar. Mana ada orang yang tak sayang diri sendiri khoonn..

Well, macam yang hang sendiri sedaq, hang dah 20 taon ni. 20 k. dah menginjak usia akak akak matang. Dalam usia ni Dena Bahrin dah kawen siap pregnant lagi. Makna kata hang dah sepatutnya dewasa ecan walaupun hang belum kawen dan belum pregnant. Dewasa! Hang sepatutnya think and act mcm grown up. Matured. Baru hensem. Dan katang.Tetiba

My dear ecan,

Ada beberapa benda gak yang aku nak hang ingat.

First! berjimat. In case if you’re already forgot that you need more money for that ‘D’ thingy!! and also for Samsung Galaxy Ace Plus, and other barang2 impian hang tu, dan untuk emergency case. Ingat lagi last sem tetiba kena pi keyell sebab semua orang balik tinggal hang bersama kera-kera kiut miut kat hostel? Ingat lagi tetiba lappy buat perangai durjana sampai rosak kena format? Ingat lagi tetiba kena pi Gambang waterpark sebab assignment? You need more money untuk hidup kot. Please. Banyak benda tak patut beli tapi hang beli. Tolong mintak pendapat orang lain dulu biar dia tapis list tu.You need to differentiate between your needs and your lust. Serious k. dan beli mana yang lebih perlu waktu tu walaupun yang lain pun perlu jugak. dengaq tak nii ?? 

Second! study. Haa kan dah semangat sikit lepas dapat result yang quite okay last semester. You can do that! So hang kenalah improve kan lagi semuanya. Buat assignment dengan sepenuh hati,  jangan asal siap ja. And tolonglah study bila ada quiz dengan test. Berkesan kot! Ingat lagi first BIS quiz last sem? Haaa..tau pun seronokkan. Nampak kan berkesan tak berkesan study tu? Pulonla macamtu untuk semuanya. I’m sure you can do better than last sem. All the best k J

Third! cantik *kipas kipas*. Haa dah2, jangan buat muka geli k. Islam sendiri cantik, so as a muslimah hang pun for sure la kena cantik. Tolong jaga kesihatan, jaga penampilan. Jangan merendahkan diri dengan pakai selekeh. Biar orang lain tengok orang Islam ni cantik cantik. Cececee… ehem. Walaupun hang tak mampu nak beli herbalife nak kurus dan sihat, tapi hang masih mampu exercise tiap2 petang kan, masih mampu minum air secukupnya. Tolonglah buat! Mulut dengan kulit tu mcm dah teruk sangat dah. Walaupun rumah hang kat Gurun tak bermakna kulit hang pun mcm kambeng gurung. Hembek sikit adik2.. embeeeekkk~ Dan ecan, purliss, jangan tidur siang. Nanti malam dah tak ngantok, then biological clock dah berubah. Itu parah.

Forth! pikir panjang dulu sebelum menggila. Jangan peduli sangat kalau ada apa2 problem. Sebab selalunya peduli hang tu la memburukkan lagi keadaan. Bila peduli mulala nak syak apa2, mulala akal makin berimaginasi macam2 yang macam pfftt, mulala risaula hapalah, mula nak sakit hati sorang2 then jadi balik perangai dabel triple pfftt. Just bagi masa untuk diri sendiri dan orang tu cool down. Dan lepasni kalau ada problem2 yang rasa macam tak patut untuk hang peduli, tak payah peduli langsung. Mintak maaf ja kat orang tu and don’t give a damn anymore to that matter. DAN JANGAN ONLINE BILA TENGAH HANGINN!!!!! Hang akan buat masalah tu dabel tripel besaq, trust me.

Fifth! Dekat dengan Allah. Congrats on your improvement k ;) tapi tu belum cukup. Tudung tu belum cukup labuh lagi untuk cover area chest betul2. Dan tangan kadang2 terselak haaa.Tu semua dosa jugak tau. Jinak2kan la diri pakai handsock dengan tudung yang betul2 diyakini kelitupannya. Hehe. Dan Quran! Ya Allah.Tak malu ka baca gagap2 masa bulan posa lepas? Ingat lagi Huda cakap “walaupun orang tu gagap2 baca Quran, tapi dia ada effort untuk baca is better than other yang memang dah lancar baca tu”. Senang hati kan bila ingat tu? baca la oii. Setiap minggu ajak la kawan2 baca yaasin ka macam mana ka. Sampai bila nak bertangguh ecan oii.

K, ni ja kot aku mampu pesan sekarang. Harap hang ikut nasihat aku k. Aku bukan apa, aku nak yang terbaik untuk hang. Aku tau hang boleh buat semua ni. K lah.Tata. Take care. Muahmuah :* 


2 comments:

  1. practices make perfect , be a better person of you . it's more than enough :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiwaaa~~ maafkan....~ tiwaaa harus putus~

      Delete