>

Thursday, 30 April 2020

Still trying to write again

Assalamualaikum

Umum disini mengetahui that I am married now. In context of this blog, perhaps umum here means only those three person who commented on my previous post, hihi (thanks guys!). I was actually very surprised seeing those comments as I wasn't expecting for any just as soon. I was so excited that I actually almost posted it in my Insta story. You know nowadays all the good news has to be published for the world to see kan. Kah. But nope, this time I feel like emmm, nope for now.

Feel like I just want to keep this (the news about me started writing again) as a secret, just for me and for my loyal reader, one of them is you! Congratulations then, I supposed. Haha.

I found it is easier to pour my heart out in my writing when there's no pressure from anyone. I will be honest in my writing. No readers means no pressure. I don't know who's probably reading, I have no one to impress, I have nothing to worry about (anyway do you think nothing is the combination of no thing? Right? I think so!). Even if I nak mengata sesiapa, well, I have no idea that you're reading, so I guess that's not my fault if my writing ever gonna hurt you? Haha kidding. Perhaps not.

So back to my first line -- I am married. After married, me and my husband rent this about 400sqft studio house, in quite a decent building in the heart of Cyberjaya. I haven't told you how much I love this city. Cyberjaya is just a small city, still many ongoing construction here and there, but everything feels complete. We can get all the basics that we need here, and if we want something extra KL is just about half an hour drive. So basically we get to enjoy the hype of living in KL but not really in KL, just some small city besides it with least traffic, less people and new buildings because it's a new city. Quite awesome innit? That's why I love it here. I hope this city won't be crowded too soon but deep down I know this peaceful Cyberjaya that I love now won't be the same as the five years later Cyberjaya. Tskk.

Okay, we are now reaching the fifth paragraph but I'm still not quite sure what I'm gonna write about in this post. Often I found myself choosing the perfect sentences to describe about something or some feelings that I wanted to write on my blog later, in the middle of cooking or cleaning, but of course I can't write it right away because I'm busy adulting because apparently I am a married adult now. Then, that later that I tried to convince myself always turns to never as the ideas gone after the feelings gone. And here I am again not knowing what to write while there's a lot going on in my head.

Now I understand when most writers said they will jot down any idea they got quickly before they forgot about it. Previously I didn't agree with that because I feel like writing should be coming from the heart, while the feelings is there. It should be spontaneous. Planning what to write sounds like creating the story itself. You aren't supposed to create it, you only have to convey it because creating sounds like faking a story. You don't get the idea today and write about that idea tomorrow because the feelings will change, the vibes will change. It won't be the same. You know what, thinking of it now I remember that I actually hate having to write those 'rangka karangan' you have to do during primary school. I think it's a waste of time because I never actually need it because it's all in this head and this heart.

But now....when all my ideas always ended up vanished into the air just like that, I think like it or not I have to agree that I need to write those rangka idea so that my next posts won't seems as lost as this post. I know these last two paragraphs confused you. I'm also confused. My points doesn't add up. How could you possibly think that planning what to write is like faking a story? Are you talking about writing as in writing your personal blog about what happened in your life, or writing novels about a story that you created yourself, or writing news which depends solely on none other than the facts.

I.am.confused.

But I'm going to publish this post anyway and read it again tomorrow to see if I can make this post any better. I'm sorry that I didn't give you guys some quality writing to read. I'm not proud of this. But I'm trying hard, and I have forgiven myself for this messy writing.

Adios amigos.



Tuesday, 31 March 2020

Some updates about my life

Assalamualaikum and hi

It's been ages since my last blog post, itu pun pasal Kazakhstan story. Not about me. I don't know if there's any of my blogger friends who still remember me, or is there anyone who's still even blogging?? I mean, it's already 2020! With Instagram around, which serves the same purpose of a blog -- except it is easier and more interactive -- I don't think anyone needs blog anymore, except for recipes hunting. No 'veteran/legend' blogger that I know back then, who's still actively blogging until now, even the famous honeykoyuki, Maria Elena, Irine Nadia, and even Vivy Yusof hasn't updated her blog for like monthsss already. Well, actually I didn't check recently, but last time I checked, everyone has moved on from blogging. Sedih sikit kan, but we have to move on. Buatpa stay if we can move on to something better.

My 2012-self would totally kicked my ass if she knew I've been spending my super duper extra free time watching movies and social media rotation, day and night, with zero accomplishment. I can still remember back in the days where I stayed up until so late at night, or the times when I forced my eyes to stay awake just so that I can update my blog. MY BLOG WAS MY EVERYTHING. This is my escape room. This is my tree house where I'd come to whenever I wanted to be alone. This is the place where I poured whatever in my head, and makes me feel like I always have someone to talk to. And sometimes I got replies too. This blog is amazing. It keeps me sane.

Now I have the free time of my life, I have fast WiFi at home, but I chose to totally abandoned my blog. Can't believe myself either. But as I said, we gotta move on. This is not about rajin malas dah, this is about minat dah bertukar.

So what am I doing here?

Saja. I'm just thinking, if, just if, there's anyone who's missing my writing. And I feel like kinda in debt with my blog, for not reporting any update, any big events that has happened in my life. Even though I've been abandoning my blog for quite a long time already, I still anggap her as my old bestfriend who deserves to know sikit sebanyak about my life now.

So, firstly, I have a permanent job now, guys! I'm working in Cyberjaya for more than a year already. Nothing related to journalism, even though I have graduated with a First Class Honour in Journalism back in 2017. I tried, but rezeki bukan dekat situ. It's okay, we plan, but Allah is the best planner kan. As long as it's halal, it pays well, and I can learn something, then it's enough. Even though this is not the job that I wanted at the first place, but it benefits me in many different ways. When times come, if needed, I will find another job, inshaallah.

Second, I am a married woman now! Hehe. Puan Ecan in the house yallz. Based on the counter on my husband's phone, we've been married for 66 days today. Baru dua bulan plus. So I guess you guys aren't that late to receive this news. Jangan ambik hati okay. Doakan kami dikurniakan kesabaran dan kebijaksanaan dalam melayari bahtera perkahwinan yang mencabar ni ya. We need your doa. Always.

Third, I have two nephews and one niece. They're my love, my everything. Penenang hati pendamai jiwa. Actually one of the reasons of this blogpost is that after I died, my family still can read my writing whenever they missed me. Zaid, Muaz and Izzah can read acik's writing, so they can kenal me more. Even though I know there's no way they can kenal me just by reading this blog, but at least they have something to read about me, at least they know some days in the past my warm fingers were dancing on this keyboard writing this entry for them to read whenever they missed me. Acik tak rela dilupakan! Haha. I hope they will appreciate this. Acik love Zaid, Muaz, Izzah and semua anak-anak saudara acik even yang belum wujud lagi pun, I love you guys already.

Or maybe if I have children nanti, my children might appreciate this. It's fun reading about ummi's early life, her first permanent job in Cyberjaya, while watching ummi now as one successful woman who have one big nice house that can fit everyone in the family to visit and sleep there, might as well has become a Hajjah which she has gotten from Hajj with tokmi and tokwan, and her siblings. She also has done her umrah with maktok and baba. Amiin amiin. Doakan saya ya.

In case any of those children things doesn't happen, in case I died in such young age, please doakan saya mati dalam husnul khatimah, Allah ampunkan dosa-dosa kecil dan besar saya, dan tempatkan saya dalam syurga firdaus bersama keluarga dan kawan-kawan saya.

And you guys can still read my old entries again and again, even though this blog has missing some big parts of my life, still, small piece of it has been written here. And forgive me for all those janji-janji nak buat entry pasal apa-apa yang aku sampai sudah tak buat. Mohon maaf sangat. Memang tak terbuat. Tak terasa nak tulis sangat dah dekat sini. Terima kasih sebab faham.

As usual, tolong doakan saya berjaya di dunia dan di akhirat. I need your prayers. Saya perlukan doa-doa dari anda semua.

Kalau ini entry yang terakhir, at least I got to say bye bye to all of you. Setiap kali orang baca dan komen, saya happy. So, a BIG THANK YOU for making me happy for all these years.

Sampai ketemu lagi, inshaallah.

Tuesday, 6 November 2018

14 Days in Kazakhstan - Dancing at Uzbek's wedding


Bab 8


Jalan kampung berdebu di Karabulak menjadi saksi tiga pasang baju tradisional Melayu telah digayakan oleh tiga orang gadis yang sedang berjalan kaki menuju ke rumah ‘kenduri’, sambil menikmati ais krim susu lembu segar yang dibeli ditepi jalan. Oh, rasa yang terlalu creamy dan fresh agak memuakkan membuatkan kami tidak mahu lagi ais krim tersebut apabila ditawarkan lagi selepas itu.

Seperti yang telah dirancang sejak dari Malaysia, kami bertiga telahpun membawa baju tradisional Melayu untuk dipakai pada waktu yang sesuai disana. Jadi apabila mengetahui tentang majlis ini kami pun bersepakat untuk memakainya. Aku dan Eifa memilih untuk berbaju kurung, manakala Azwa pula berkebaya.

Setibanya di rumah pengantin perempuan, kami dibawa naik ke tingkat atas masuk ke dalam sebuah bilik. Di dalam bilik tersebut pengantin perempuan bersama ibu dan saudara mara mereka sedang berdiri berkumpul di tepi dinding sambil menangis dan memeluk satu sama lain. Menurut Dilnoza, ini merupakan adat dimana sebentar lagi pengantin lelaki dan rombongannya akan tiba lalu membawa pengantin perempuan keluar dari rumah tersebut. Disebabkan itulah mereka kelihatan begitu sedih, kerana seperti yang telah aku maklumkan sebelum ini, perkahwinan membuatkan pengantin perempuan seolah-olah seperti dipisahkan daripada keluarganya dan sepenuhnya berkhidmat kepada suami dan keluarga suaminya.

Tidak lama kemudian kedengaran riuh dari tingkat bawah rumah tersebut menandakan kedatangan rombongan pengantin lelaki. Aku, Azwa dan Eifa saling berpandangan apabila mendengar suara sekumpulan lelaki seperti bernyanyi dan bersorak dari tingkat bawah. Suara itu kemudian makin mendekat menandakan mereka telah sampai di tingkat atas. Menakutkan dan agak kurang sedap di telinga ini. Mungkin kerana adat Melayu yang sentiasa mementingkan sopan santun, jadi apabila melihat adat mereka dimana rombongan pengantin lelaki bersorak dan bergembira untuk ‘mengambil’ pengantin perempuan, manakala pengantin perempuannya pula kelihatan begitu sedih membuatkan kami terasa kurang selesa. Namun, haruslah diingat bahawa lain tempat lain adatnya, dan kita harus menghormati adat yang mereka amalkan, seperti peribahasa Melayu yang mengatakan ‘di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung’. Cewah. Memasukkan peribahasa di dalam blog. Bukan biasa-biasa bhai aku sekarangg. Kah!

Sesudah itu pengantin perempuan pun dibawa menaiki kereta untuk ke rumah lain dimana jamuan makan diadakan. Kami juga menaiki kereta Mr Samandar untuk ke rumah tersebut. Kedudukannya tidaklah terlalu jauh. Semuanya masih di dalam kampung yang sama.

Di rumah kenduri, seperti biasa, kehadiran kami tentunya menarik mata penduduk disitu. Ada yang hanya memandang dan melemparkan senyuman, ada juga yang ramah ingin berbual dengan bantuan Dilnoza dan Maftona sebagai penterjemah bahasa. Melihatkan aku dan Azwa yang bertudung mengundang pertanyaan mengenai solat.

She asks if you pray everyday?” soal Dilnoza sambil orang tua disebelahnya memandang kami dengan riak wajah yang ramah. Orang tua itu memakai gigi emas, sama seperti kebanyakan orang-orang tua yang lain menurut amatanku.

Oh yes, of course. We do.

Dilnoza lalu menterjemahkan kepada orang tua tersebut. Orang tua yang kelihatan sesuai dipanggil nenek itu lalu bercakap sesuatu kepada Dilnoza.

You pray five times a day?” tanyanya lagi.

Yeah, five times a day,” jawab kami sambil mengangguk-anggukkan kepala. Tidak pasti apa yang harus diperkatakan lagi kerana perbualan tersebut begitu terhad disebabkan masalah komunikasi. Kami perlu bercakap satu persatu untuk memudahkan Dilnoza menterjemah kepada yang lain. Jika bercakap panjang nanti dia pula yang lupa. Kelihatan wajah orang tua tersebut begitu kagum mendengar jawapan kami. Mereka memandang kami seolah-olah kami begitu alim kerana solat lima kali sehari. Kami berasa agak janggal kerana di Malaysia solat lima waktu sehari semalam bukanlah sesuatu perkara yang asing.

Namun masakan tidak, cahaya Islam telah lama pudar dari bumi Kazakhstan disebabkan oleh pemerintahan Rusia yang tidak membenarkan amalan agama dipraktis di sekolah dan di tempat-tempat awam. Jadi, lama-kelamaan pengetahuan tentang agama mulai dilupakan dan akhirnya terhasillah masyarakat yang tidak kenal ajaran Islam hingga melihatkan kami solat wajib lima waktu sehari pun membuatkan mereka begitu teruja, dan memandang kami seolah-olah kami melakukan sesuatu yang begitu luar biasa.

Menurut Dilnoza, yang menunaikan solat dalam kalangan mereka hanyalah dari kalangan orang-orang tua, bukanlah yang muda seperti kami. Kami tidak terkejut kerana kami telah melihatnya semasa di rumah di Shymkent dan di rumah Durdona pada malam sebelumnya.

Jika di Malaysia, kebanyakan Muslim yang tidak menjaga solat pasti akan berasa segan untuk mengakuinya kerana kita tahu itu adalah perbuatan yang salah. Tetapi tidak bagi mereka disana. Mereka tidak segan silu apabila mengkhabarkan tentang itu seolah-olah solat adalah sebuah pilihan individu. Mungkin kerana mereka tidak faham tentang kewajipan solat bagi seorang Muslim, jadi tidak hairan apabila mereka begitu terbuka berkata tentang itu. Situasi itu membuatkan kami terasa agak janggal kerana seolah-olah kami pula yang pelik kerana menunaikan solat. Ah, itu merupakan pengalaman baru yang membuka mata aku mengenai umat Islam di negara lain. Betapa kita patut bersyukur tidak dibesarkan di negara yang melarang kita untuk mempraktiskan agama.

Tidak lama kemudian, perhatian kami teralih kepada pengumuman ketibaan rombongan pengantin. Lalu kami pun berkumpul di tepi pagar tempat menjalarnya pohon anggur dan bunga-bungaan yang designnya lebih kurang sama dengan yang ada di rumah Durdona untuk menyaksikan amalan adat yang seterusnya. Bingit bunyi tiupan trompet dan gendang menyambut ketibaan mempelai. Pengantin perempuan memakai dress ringkas berwarna ungu berserta veil sebagai hiasan kepala, manakala pengantin lelaki memakai kot. Pakaian mereka pada majlis disebelah perempuan ini kelihatan kurang bergaya berbanding semalam dimana pengantin perempuan itu memakai gaun kembang putih. Majlis semalam juga disambut meriah di toykhanak manakala hari ini hanya disambut di rumah, tetapi masih dalam suasana meriah diraikan keluarga dan jiran tetangga.

Ketibaan mereka disambut dengan tarian sama seperti semalam. Sedang asyik bertepuk tangan mengiringi bunyi muzik dan tarian mereka, tiba-tiba tanganku ditarik salah seorang daripada orang-orang tua yang sememangnya memerhatikan kami dari tadi. Dia mendorongku untuk ke tengah-tengah ruang tersebut dimana orang lain sedang menari. Aku berasa begitu segan untuk turut sama menari, tetapi setelah didesaknya aku pun menurut sahaja. Aku hanya mengikut pergerakan mereka. Jadi atau tak jadi belakang kira. Lagipun tiada sesiapa disini yang mengenali kami, fikirku. Tambahan pula perkara ini mungkin hanya boleh dirasakan sekali seumur hidup, jadi apa salahnya kalau kita hanya enjoy the moment sementara berpeluang. Aku ketawa melihatkan Azwa dan Eifa yang juga dipaksa menari. Geli hati melihat muka terpinga-pinga masing-masing. Namun, pengalaman tersebut adalah berharga dan hingga kini kami pasti tersenyum apabila bercerita tentangnya. Masakan tidak, bukanlah menjadi budaya asal Melayu di Malaysia untuk menari di dalam majlis melainkan bagi penari rasmi sahaja, dan kami juga tidak pernah ke kelab malam. Senang kata, kami memang tidak pernah menari di khalayak ramai. Jadi sudah tentulah ianya merupakan pengalaman yang baru bagi kami.

Selepas menari, kami dihadiahkan tiga helai selendang setiap seorang, yang dilihat dipakai oleh kebanyakan warga tua disana. Cara mereka menggayakannya sama seperti wanita di Malaysia pada zaman dahulu, iaitu dengan mengikatnya di kepala dan mendedahkan leher.

Kemudian, kedua mempelai pun diiring masuk ke dalam rumah. Tiba di hadapan pintu, terdapat satu ritual dimana pengantin lelaki akan menepuk perlahan kepala pengantin perempuan sebagai simbolik kekuasaan seorang suami terhadap si isteri. Again, kami berasa kurang selesa melihat budaya itu tetapi begitulah adat mereka yang telah dijalankan turun-temurun. Mungkin mat saleh yang melihat kaum perempuan di Malaysia salam dan mencium tangan suami juga merasa ketidakselesaan yang sama. Mungkin.

Sebaik sahaja pengantin melangkah masuk ke dalam rumah, kain yang menjadi hamparan seperti ‘red carpet’ dihadapan pintu tersebut pun dipotong  menjadi bahagian perca kecil lalu diberikan kepada para tetamu perempuan sebagai blessing. 

Kami dihidangkan dengan makanan utama mereka iaitu roti, pelbagai jenis coklat dan gula-gula, air teh tentunya, sparkling water dan pelbagai jenis makanan yang kami tidak ketahui namanya. Makanan tersebut diletakkan di atas alas di lantai dan tetamu duduk disekelilingnya untuk menjamu selera. Suasana ini mengingatkanku akan suasana kenduri di kampung semasa aku masih kecil. Melalui pemerhatianku, secara keseluruhannya Karabulak kelihatan seperti Malaysia pada zaman dahulu semasa Islam tidak terlalu berkembang lagi dan kemajuan belum dicapai.

Pulang dari majlis tersebut, kami pun dibawa ke rumah Durdona untuk mengemas barang untuk pulang ke rumah keluarga di Shymkent. Berkali-kali mereka bertanya jika kami masih mahu ke rumah itu lagi. Kami berasa serba salah melihatkan wajah mereka yang penuh berharap, tetapi aktiviti kami telahpun ditetapkan, jadi kami tidak mampu berjanji apa-apa kepada mereka.

Dalam perjalanan pulang, beberapa kali Mr. Samandar menawarkan untuk membawa kami singgah di rumahnya atau ke kedai untuk makan tetapi terpaksa kami tolak kerana keletihan selain daripada harus mengikuti jadual yang telah ditetapkan. Sebenarnya, jadual tersebut tidakla begitu strict, boleh saja kami mengubah mengikut keselesaan, tetapi sudah tentu kami tidak mahu melepaskan peluang melawat kawasan sekitar Shymkent pula seperti yang dijanjikan Aika. Mr. Samandar bersungguh-sungguh bertanya jika kami mahukan apa-apa, lalu aku meminta bantuannya untuk membeli kad sim Kazakhstan untuk memudahkan kami menggunakan kemudahan internet kerana kami hanya menggunakan WiFi yang ada di rumah Ersultan. Terserlah riak wajahnya yang begitu gembira dapat melakukan sesuatu untuk kami, tetamunya. Bersungguh kami mahu membayar tetapi dia juga bersungguh menolak wang kami. Akhirnya kami pun mengalah demi menghormati budaya mereka yang sangat memuliakan tetamu.

Karabulak, till we meet again.


Bab 1   Bab 2   Bab 3   Bab 4   Bab 5   Bab 6   Bab 7